
Jak często zastanawiamy się nad tym, jaką drogę i jaki skomplikowane procesy przejść muszą składniki różnych potraw zanim trafią do naszych ust? W dobie współczesności, w której w większości korzystamy z produktów już gotowych, przetworzonych w konkretne danie, tak postawione pytanie zdaje się mieć sens szczególnie ważny. Bo naprawdę warto wiedzieć, jak to jest zrobione, by nie tylko docenić smak i finalny efekt, ale i wysiłek, który zamyka się w każdym smakołyku.
Fascynująca i świetnie skrojona seria „Wiem, co jem”, wchodzącą w skład nie raz już przez mnie polecanego i recenzowanego cyklu „Akademia Mądrego Dziecka”, to cztery tomy pełne dobrze zaserwowanych ciekawostek. W moje ręce, kusząc podniebienie oraz karmiąc umysł użyteczną wiedzą, trafiły dwa z nich: „Czekolada” oraz „Banany” (wyd. HarperCollins, 2022).
Sandrine Dumas-Roy wprowadza czytelników w świat plantacji bananów, pozwala przyjrzeć się wzrostowi roślin od ziarna, zabiera na plantacje, zestawia różne gatunki i ich smaki. Obok tych, które najczęściej można spotkać na naszym stole są bowiem na przykład banany niesłodkie, gotowane i spożywane jako warzywa. Autorka nie tylko precyzyjnie opisuje uprawę bananowców, ich wygląd czy nazewnictwo (rączki i kiście!), ale i zwraca uwagę na zagrożenia, które niesie nadmierne oraz wspomagane wysoce szkodliwymi środkami ochrony roślin rolnictwo.
Z kolei Anne-Claire Lévêque portretuje ziarna kakaowca, w tym dojrzałe jagody, z których wydobywa się i następnie suszy na słońcu kilkadziesiąt ziaren wielkości migdałów. Uważny czytelnik odkryje różnice między czekoladą gorzką, mleczną i białą, a także dowie się, jak znaleźć tę, która produkowana jest w najbardziej bezpieczny dla środowiska naturalnego sposób, jak i jednocześnie jest najzdrowsza dla naszego organizmu.
Popularno-naukowe i bardzo ciekawe historie przeniósł na papier Nicolas Gouny za pomocą uproszczonego rysunku oraz płaskiej plamy barwnej, odrzucając zasady tradycyjnej perspektywy. Humorystyczny wymiar kompozycji nadaje całości lekkości i wdzięku, czyniąc podany temat bardziej atrakcyjnym i przystępnym dla dziecka (i nie tylko!).
Te książki zdecydowanie zachęcają do uważnej obserwacji świata i przyglądania się mu z większym zainteresowaniem, do zdobywania wiedzy i dostrzegania wartości różnych procesów składających się na naszą codzienność. I z pewnością czynią człowieka głodnym 🙂 wiedzy i posiłku!
Barbara Górecka / Dom Bajek