Please select a page for the Contact Slideout in Theme Options > Header Options

Odporność a jedzenie – jak wzmocnić organizm przez dobrze dobraną dietę?

Odporność a jedzenie – jak wzmocnić organizm przez dobrze dobraną dietę?
17 grudnia 2020 Redakcja DZIECI

Buduj odporność dzień po dniu! Stosuj dietę wzmacniają układ immunologiczny i dostarczaj swojemu organizmowi niezbędnych do budowania odporności substancji odżywczych.

Wchodząc na stronę Super Menu Anny Lewandowskiej i wybierając informację na temat Diety „Wzmocnienie Odporności” – znajdujemy powyższe słowa. Przekonajmy się zatem, czy faktycznie składniki, wartości odżywcze oraz walory smakowe – bo to też bardzo ważne! – wzmocniły naszą odporność.

W redakcji czasopisma DZIECI dietę stosowałyśmy przez kilka dni. Poniżej znajdziecie opisane dania, jakie towarzyszyły nam pięć razy w ciągu tych dni oraz znajdziecie potrzebne informacje na temat składników. Podzielimy się też z Wami naszymi odczuciami na temat tej diety.

Dieta jest urozmaicona, smaczna i wartościowa. Począwszy od śniadania, które najczęściej jest serwowane na ciepło. Ważne, aby każdy dzień rozpocząć dobrym, zdrowym posiłkiem – i za taki uważamy śniadania z tej diety. Pojawiła się pyszna owsianka z kurkumą i pomarańczą, dobrze rozgrzewa i jest aromatyczna. Kolejnego dnia aromatyczna, pełna warzyw i pysznej kaszy jaglanej – szakszuka z jajkiem sadzonym. Dobry start na początek dnia na długo nas nasycił i rozgrzał organizmy.

Drugie śniadanie: tu zaś pojawiła się kolorowa, przyciągająca uwagę sałatka z serem camembert i dresingiem żurawinowym. Warto dodać, że często w daniach pojawiają się pestki dyni lub słonecznika, które mają bardzo dużo witamin i działają jak naturalny lek na odporność. Kolejną propozycją drugiego śniadania był krem porowo ziemniaczany z oliwą truflową. To danie, według gustu – można zjeść na ciepło lub na zimno. Znakomita oliwa truflowa, to naszym zdaniem strzał w przysłowiową dziesiątkę –idealnie podkreśliła i nadała nieziemskiego smaku daniu… Wspominamy ją do dziś!

Kolejnego dnia na podium drugośniadaniowym… znalazła się sałatka z burakiem, melonem i fetą. Ten smak otrzymuje od naszej redakcji złoty medal! Ach, to połączenie sosu winegret z melonem, burakiem i fetą… Polecamy spróbować!

Czas na dania obiadowe – pojawiły się propozycje takie, jak: wieprzowina po chińsku z mango, zapiekanka ze szpinakiem i ciecierzycą z sosem jogurtowo- ziołowym, dorsz w korzennych przyprawach z brokułem i pieczonymi ziemniakami. Prawda, że brzmi zachęcająco? 🙂 Możemy śmiało powiedzieć, że po takich obiadach miałyśmy siłę, by zmierzyć się z codziennymi wyzwaniami dnia! Jesteśmy mamami i nie zawsze uda nam się dobrze zbilansować posiłki do pracy – każda z czytających teraz te słowa mam kiwa zapewne twierdząco głową – wiemy, co jeść, jak jeść, o jakiej porze, w jakich proporcjach… Ale dzień, to jedynie 24 godziny…

A na deser… Podwieczorek! W SuperMenu Anny Lewandowekiej zawsze znajdzie się coś nie tylko zdrowego, ale zarazem słodkiego: pojawiły się zatem uwielbiane przez nas kokosowe kulki mocy czy babeczki z wiśnią. Pozytywnie zaskoczył nas koktajl truskawkowy z siemieniem lnianym…. Często wracamy myślami do tych podwieczorków, rozbudzając wspomnieniami nasze kupki smakowe… Należy koniecznie dodać, że wszystkie propozycje są bez dodatków cukru, a smakują wyśmienicie słodko!
Na zakończenie dnia: zdrowa, lekka kolacja. Otrzymałyśmy takie propozycje, jak: łososiowa pasta z ogórkiem zielonym, czarnuszką i chlebem żytnim, makaron z kurczakiem balsamico, suszonymi pomidorami i rukolą oraz Curry z batatów.

Bardzo przyjemne, lekkie posiłki na zakończenie dnia sprawiać mogły wrażenie, że będziemy chciały zjeść coś jeszcze, jednak bardzo szybko przekonałyśmy się, że idealnie dobrane posiłki, zawierające składniki bogate w witaminy: C, A, E, kwasy omega-3, selen, cynk, czy miedź i inne, sprawiły, że nie musiałyśmy podjadać, a po każdym spożytym posiłku miałyśmy wiele energii do działania. Organizm również czuł się nasycony, ale –co ważne: nie przejedzony. Nie zauważyłyśmy poczucia przejedzenia, potrawy nas nie wzdymały, nie było też częstej „ociężałości” po spożyciu posiłku – w ani jednym momencie naszej przygody z dietą ”Wzmocnienie Odporności” nie czułyśmy jakiegokolwiek poczucia dyskomfortu wręcz odwrotnie: po zbilansowanym posiłku organizm działał ze wzmożoną siłą do działania.

Doceniłyśmy również moc przypraw takich, jak m.in. imbir, kurkuma, tymianek, oregano, goździki i cynamon.

Na koniec warto dodać, że dieta nie zawiera:

  • pszenicy
  • surowego mleka krowiego
  • barwników i konserwantów
  • żywności wysokoprzetworzonej
  • dodatku cukru.

Ta dieta do maksimum różnorodności! A im lepiej odżywiony organizm tym większa szansa na przejście okresu infekcji obronną ręką.

Taki wpis znajdziecie na stronie SuperMenu – i śmiało możemy powiedzieć po wypróbowaniu tej diety: osoby zajmujące się bilansowaniem diety i dokładające wszelkich starań, aby poprzez jedzenie wzmacniać nasze organizmy zasługują na wielkie brawa!!!

Z całą pewnością polecamy tę dietę wszystkim, którzy poważnie myślą o zdrowiu nie zapominając przy tym o wspaniałym smaku serwowanych potraw.

Redakcja czasopisma DZIECI