Please select a page for the Contact Slideout in Theme Options > Header Options

Parzyziółko autorstwa Doroty Wojciechowskiej-Danek – recenzja

Parzyziółko autorstwa Doroty Wojciechowskiej-Danek – recenzja
24 września 2018 Redakcja DZIECI

Sięgając wstecz pamięcią do lat dziecinnych często wracają do nas obrazy książek szczególnych, które kusiły tłoczoną obwolutą i wiedzą tajemną zamkniętą na gęsto zadrukowanych stronicach. Encyklopedie, słowniki, leksykony. W dobie dorastania bez komputerów i szybkiego dostępu do miliona wizerunków z pieczołowitością i szacunkiem trzymane na reprezentacyjnej półce w salonie. Ciężkie, dostojne tomy obiecujące prawdziwe poznanie świata. Poza informacją mniej lub bardziej szczegółową dostarczały też wrażeń czysto estetycznych – dzięki reprodukcjom starych rycin z przekrojami liści, ilustracjami szyszek, owoców, rodzajów płetw czy budową szczęk i zwierzęcych czaszek.

Wydawnictwo Tadam tego lata także oddało w ręce czytelników książkę niezwykłą, zwłaszcza jak na czasy, w których dostęp do wiedzy zamknięty jest w niemal każdym telefonie. Parzyziółko autorstwa Doroty Wojciechowskiej-Danek to ilustrowany przewodnik zielarski, wypełniony pysznymi obrazami inspirowanymi tekami dawnych grafik oraz tekstem zamkniętym w jasne i krótkie wypowiedzi. Głównymi bohaterami są w tej książce rośliny, w większości te, które znamy z kuchennych zakamarków, lasów i łąk, zatem już oswojone – a jednak nadal nie do końca rozpoznane. Profesor Parzyziółko w prosty i jednocześnie interesujący sposób objaśnia zielarski świat zachęcając do podjęcia eksperymentów kucharskich czy ogrodniczych. I pokazuje, ile ciekawostek kryją w sobie z pozoru banalne rośliny.

A przecież tak przyjemnie jest dowiedzieć się na przykład, że pieprz wspina się po tyczkach niczym bluszcz i skąd wywodzi się nazwa mniszka lekarskiego. Że pietruszka hodowana była już w starożytności, bowiem szlachetni Grecy i Rzymianie doceniali jej szczególne prozdrowotne właściwości, a goździk nie tylko dobrze smakuje w kompocie, ale też uśmierza ból zęba. Profesor Parzyziółko uchyla także rąbka innej tajemnicy – cierpliwy czytelnik odkryje sekrety wysiewania, sadzenia i dbania o przydomowy ogródek ziołowy, sposoby na zrobienie wywaru czy maceratu.

Autorką książki jest Dorota Wojciechowska-Danek, która dała się już poznać między innymi dzięki ilustracjom do bardzo ważnej serii książek Pilotka wydawnictwa Poławiacze Pereł. Szczegółowy realistyczny rysunek, skupienie na detalu i charakterystyczne zagęszczenie drobnych kresek to jej znak rozpoznawczy. Poza warstwą ilustracyjną, Parzyziółko intryguje też niespotykanym formatem, a czerwona wstążka w charakterze zakładki jest eleganckim szczegółem pięknie dopełniającym całość.

Książka ta zachwyci i kilkuletniego miłośnika botaniki i dorosłego kucharza amatora. Pewne jest, że trudno nie pozostawać pod jej urokiem. Zawarte w niej przepisy wabią zmysły, pachną orzeźwiającą miętą idealną na lato i cynamonem, który rozgrzeje nawet w najbardziej trzaskający mróz. Obiecują ukojenie w lawendowej kąpieli. Bo Parzyziółko to piękny i nietuzinkowy przewodnik po otaczającym nas świecie jadalnych roślin.

Barbara Górecka dla „Dzieci”