Please select a page for the Contact Slideout in Theme Options > Header Options

„Jak smakuje czekolada na Evereście”. Recenzja

„Jak smakuje czekolada na Evereście”. Recenzja
12 września 2023 Redakcja

Wszystkie zmysły na pokład!

Podróżowanie kojarzy się z mnóstwem wspaniałych chwil – doznawaniem zachwytu na widok olśniewającego widoku, zapierającymi dech w piersiach barwami egzotycznych kwiatów, smakiem nieznanych owoców i pachnących potraw, muzyką, który kołysze ciało do tańca i intryguje nasze uszy. Ze spotkaniem stóp z gorącym piaskiem czy dłoni z chropowatością skały. Tak, podróżując zdecydowanie karmimy i uruchamiamy wszystkie nasze zmysły.

Tym tropem podąża również pochodząca z Australii podróżniczka, dziennikarka i autorka książek dla dzieci Leisa Stewart-Sharpe w publikacji „Jak smakuje czekolada na Evereście?” (wyd. HarperCollins, 2023). Jej propozycja dla starszych przedszkolaków i dzieci w wieku wczesnoszkolnym nie jest jednak suchym zapisem wycieczki, ale zaproszeniem do niezwykłej w swoim charakterze eskapady.

Dołącz do grona największych w historii poszukiwaczy przygód – po takim wezwaniu trudno zostać obojętnym, zwłaszcza, że kolejne strony książki w nietuzinkowy sposób pozwalają na eksplorowanie niezwykłych miejsc na ziemi. Znaleźć się w galerii takich gwiazd jak Erik Larsen, Philippe Croizon czy Walentina Tiereszkowa to nie lada przyjemność!

Leisa Stewart-Sharpe ze swadą i polotem przedstawia odległe zakątki różnych kontynentów (a nawet pozwalając dzieciom oderwać się od Ziemi) zwracając uwagę czytelników nie tylko na ich piękno, ale budując fabułę w taki sposób, by odbiorca mógł odczuć go wszelkimi zmysłami. Cichutko bulgoczący kocioł z kwasem w Kotlinie Danakijskiej w Etiopii, zapach starożytnego słodkawego dymu kadzidła i żywicy w Egipcie, nieprzebyta ciemność Jaskini Wroniej w Gruzji czy jaskrawe domy odcinające się od białego krajobrazu Grenlandii pozwalają spojrzeć na kulę ziemską z wielu perspektyw. Opisy kolejnych etapów podróży (czy raczej misji) przeplatają niespodziewane i zaskakujące zwroty akcji.

Australijski rysownik Aaron Cushley z energią podąża za wielowątkową i kipiącą od ciekawostek narracją. Mocne, nasycone barwy, wyraziste kompozycje oraz dynamiczne układy plastyczne budują ten swoisty kalejdoskop kolorów, form, kształtów.

„Jak smakuje czekolada na Evereście?” to fascynująca przygoda poruszająca wiele strun wyobraźni, fabuła odwołująca się do sensualności, której przeżycie spodoba się dzieciom i spełni ich naturalną potrzebę aktywności. Barwną opowieść wieńczy wezwanie do dbania o planetę oraz przydatny słowniczek. A w sercu pozostawia zaproszenie do przygody.

Barbara Górecka / Dom Bajek